Et oppgjør med elendig korpsoppvarming.

10.02.2021

Jeg HATER B-durskala!

Yes, I said it! Jeg HATER å være med på det selv og jeg HATER å se små og store korpsfløytister utsette seg for «B-durskala med fire slag på hver tone» som det første de spiller i løpet av en dag. Det er helt sikkert supert for messinginstrumenter og klarinettister og saksofonister (correct me if I'm wrong!), men jeg synes det er en forferdelig, mangelfull og grusomt kjip oppvarming for fløytister. Og jeg skal fortelle deg hvorfor. Og jeg skal komme med et forslag til en løsning for deg som møter på B-durmarerittet uke etter uke, år etter år i ditt kjære korps.

Think about it! Fløyta skiller seg fra alle de andre instrumentene med tanke på hvordan klangen produseres; de andre har motstand i instrumentene sine mens vi må lage vår egen motstand. Det sier seg kanskje allerede selv da at vi fløytister har litt andre behov enn de andre instrumentene når vi skal varme opp?

Jeg kan love deg at fløytelærere i hele det langstrakte land river seg i håret 

Fløyta er et rart og noen ganger uhøvelig instrument i korps egentlig, spesielt pga. store dynamiske begrensninger i forhold til de andre instrumentene. Du kan som fløytist for eksempel ikke vinne styrkekonkurranse mot en klarinett eller en juff eller en trompet eller en saksofon. Bare glem det, du drukner uansett hvor hardt du prøver. 

De som arrangerer musikk for korps, tar ofte høyde for dette og legger så fløytestemmene i et register hvor det skal kunne høres. Og da får vi brått et helt annet problem, spesielt i skolekorps: de minste i korpset henger ikke med jevnaldrende på andre instrumenter siden notene er utenfor et register de er klar for. De har rett og slett for vanskelige noter! Jeg kan love deg at fløytelærere i hele det langstrakte land river seg i håret (hvis de har hår) over at podene kommer på spilletimer med noter fra aspirant- og juniorkorps som går over registeret de hadde tenkt å undervise på enda en god stund. Vipps, så har man masse rare og nesten uopprettelige munnstillinger ute og går, og problemene baller på seg. Dette kunne jeg skrevet veldig mye om! Men du, før jeg roter meg bort, tilbake til oppvarmingstemaet:

Altså, man kommer så på korpsøvelse da og "varmer opp" med den evinnelige B-durskalaen i fult tutti korps. Starter med to åpne toner på instrumentet (B og C) og man hører knapt seg selv i det hele tatt på grunn av saksrekka bak seg. Eller trompeter og kornetter (like ille). 

A small step for man, a giant leap for a flute player

Det neste som skjer allerede, er ett av de mest utfordrende tingene hva angår fløyteklang og nybegynner-fingerteknikk: nemlig registerskifte fra første til andre oktav. I overgangen C til D (a small step for man, a giant leap for a flute player) har nå over halvparten av de minste vridd leppeplata altfor langt inn, tommelen er for langt under instrumentet og vi snakker ofte uten overdrivelse om anstrengte fingre! De som intonerte litt for høyt på C'en (altså nesten alle) er skyhøy på D'en og en stor andel av de helt unge sitter allerede nå med en så dårlig holdning at haka nærmest hviler på brystkassen (og mange av de voksne er ikke så kjempemye bedre har jeg ofte observert). 

Det er mange problemer etter bare tre toner det! Så går det slag i slag (fire på hver, faktisk) på vei opp til tostrøken B, og tross veldig høy D2 så er mer eller mindre enn alle for lave fra G og opp. De bruker selvfølgelig luftmengde som redskap for å være sikker på å komme opp siste biten til B, og etterpå lurer liksom alle likevel på hvorfor det er så vanskelig å spille svakere enn mf i høyden ... Huff!!

For flinke, rutinerte og voksne amatører som har bedre kontroll og spiller mer avansert repertoar, er det å bruke 10-20 minutter på å (i konkurranse med andre instrumentgrupper, og ofte også rivaliserende fløytister) råblåse lange toner fra én- til tostrøken B også i beste fall mangelfullt. Råblåsestilen man satte som standard i B-durskalaeskapaden er på ingen måte fordelaktig når man skal gjøre en eller annen lekker fløytegreie i tredjeoktav etterpå (det er jo ikke helt usannsynlig at det kommer noe sånt i et korpsstykke med en viss vanskelighetsgrad) og ei eller evnen til å intonere høster fordeler her.

Som oppvarming har ikke B-durskalaen noen særlig verdi for fløytister, nei. Derfor er mitt forslag, kjære fløytist, at du varmer opp hjemme, alene for deg selv, før korpsøvelsen. Og gjett hvem som har laget et supert "hurtigoppvarmingsprogram" til nettopp deg, som at på til kun tar 15 minutter, har fornøydhetsgaranti og en lovnad om at du kommer til å ha mye bedre kontroll over klangen din? 

Du vil at luftkanalen du lager mellom leppene skal være så smal som en strikkepinne

Du som leser dette, er sikkert vant til at den første tonen du spiller er en H eller en G i førsteoktav. Det er takknemlige toner som krever særdeles lite av deg for umiddelbart å låte fint. Meeen, siden det tross alt er muskler vi skal varme opp, synes jeg det er greit å heller gå rett på med noe som aktiverer musklene skikkelig. «Let's up your game», sette høy standard og derfor la din aller første tone for dagen være en lang E i tredjeoktaven. Woohoo! Vi skal rett og slett si til leppemusklene at «Hei, våkne opp kjære venner! Bli med på yoga!».

Du vil at luftkanalen du lager mellom leppene skal være så smal som en strikkepinne og derfor lar du leppene være formet for å si bokstaven P (jeg kaller dette for at leppene er i P-posisjon). Hold embouchuren i P-posisjon, ta en stor, men avslappet innpust (ikke hikst!) og start tonen i mp. Start uten ansats, spill HELT uten vibrato og hold E´en så lenge du kan. Avslutt mens den fortsatt er relativt vakker og avrund den pent hvis du klarer. Gjenta dette dette mange ganger i ca. 5 minutter mens du ser for deg at du er på yogatime. Varier med å etter hvert inkludere tonene F3 og G3, og etter hvert også A3. Hold hele tiden leppene i P-posisjon fra før start til etter slutt på alle tonene. Pass på at du ikke vrir inn for mye i det høye registeret; følelsen av at å vri inn gir deg kontroll er rett og slett en illusjon(!).

Etter 5 minutter med dette har du allerede gjort en nevneverdig innsats! Du kjenner det kanskje litt i munnvikene nå? Flott! Da vet du at du brukt musklene! Du ville kjent det i magen etter situps også, ikke sant? Akkurat som etter en yoga-øvelse kan du nå ta et par minutters pause før vi går videre til neste punkt.

De neste ca. 5 minuttene skal vi bruke på harmonics. Start med å spille en mezzo forte trestrøken E. Mens du holder E'en legger du på fingrene som gjenstår for grepet til énstrøken C. Legg merke til at selv om klangen forandrer seg så klinger det fortsatt som en E. Voilà, du spiller nå en harmonic, eller flageolett  [flasjålet't] (som det også kan kalles)! Det er mulig du må øke litt lufttrykk for å holde tonen oppe nå. Du kan også "overblåse" en lav C og gå via tonene tostrøken C, tostrøken G og trestrøken C for å komme til harmonic E på grepet for enstrøken C. 

Er dette nytt for deg vil du garantert også få en kontroll du aldri har hatt før

Klarer du å holde leppene i P-posisjon og treffe E-flageoletten direkte, uten å spille grepet for trestrøken E først eller å gå via rekken med harmonics? Hvis du klarer dét er det supert! Spill harmonic E på grepet til énstrøken C som en lang tone, nøyaktig slik du gjorde med de lange tonene du startet med (NB! Uten vibrato!) Deretter trykker du énstrøken C# og gjør det samme på harmonic F, så énstrøken D til harmonic F#, og så videre. Se hvor høyt du kommer.

De første fire harmonics man får fra énstrøken C, Ciss og D
De første fire harmonics man får fra énstrøken C, Ciss og D

Klarer du énstrøken F til harmonic A mens du er i mezzo piano-til mezzo forte-dynamikk det imponerende, og hvis ikke så er det bare å fortsette og gjøre dette til en daglig greie så klarer du det med tiden. :-)

Nå har du gjort en kjempeinnsats og kan klappe deg selv på skulderen! Jeg foreslår at du spiller Moyses La Sonorité-øvelse kromatisk nedover som avslutning på oppvarmingen. Spill med en åpen mf- til f-klang. Hold haka oppe, ikke rull inn og la fløyta få bestemme hvor grensa går for hvor sterkt det kan bli på dette tidspunktet.

Fra: Moyse - La Sonorité
Fra: Moyse - La Sonorité

Nå har du varmet opp på en grundig måte og derfor er det på tide med en velfortjent pause på minimum 15 minutter. Så skal du se når du tar opp fløyta igjen etterpå hvor deilig det blir å spille!

Denne oppvarmingsrutinen er en kjempebra øvelse i klang, og finner du tid til å gjøre dette en gang om dagen kommer du aldri helt ut av form. Er dette nytt for deg vil du garantert også få en kontroll du aldri har hatt før, så det anbefaler jeg deg på det sterkeste dersom du er ute etter å forbedre skillsene dine! ;-)

Varm opp selv, så slipper du å gråte over B-durskalaoppvarming.
Varm opp selv, så slipper du å gråte over B-durskalaoppvarming.

"Men ...!" sier du nå. "Jeg må jo likevel spille den fordømrade B-durskalaen når jeg kommer til korpsøvelsen?!" Og ja, det hadde jo muligens vært asosialt og usolidarisk å nekte å bli med på dét, så det synes jeg at du skal. Det er bare at nå så er faktisk ikke B-durskalaen i korpset oppvarmingen din lengre. Nå, som du er oppvarmet fra før (og kanskje resten av fløytegruppa du sitter i også, siden du har delt denne bloggposten med dem?), så kan du bruke den til helt andre formål som for eksempel å fokusere på en homogen gruppeklang (= blending, klangfarge og intonasjon) og kroppsholdning.

Vær så god! ;-)

#eirikflute #flute

Eirik