MOTIVASJON - Netflix eller øving?

02.03.2021

Mange sliter med øvemotivasjonen nå som vi ikke kan møtes og spille sammen. Det er nå tydeligere enn noen gang før at det sosiale aspektet ved det frivillige musikklivet er noe av det viktigste. Kaffepausen, å se musikervennene sine, de gode samtalene, konsertene man ser fram til, konsertene man ser tilbake på, samholdet det gir å være gira om den samme hobbyen ... Det er ikke det samme når dette nærmest virker som et fjernt minne. Det føles også dessuten rett og slett meningsløst for mange å øve når man ikke øver mot noe. Jeg har utrolig stor forståelse for dette og tenkte å dele noen småting jeg gjør selv for å gå til øvingen med glede.

Før du leser videre vil jeg bare gjøre obs på at markedføringsloven sannsynligvis forplikter meg å merke dette innlegget med REKLAME siden jeg nevner produkter og hvor man får kjøpt dem. Dette betyr ikke at jeg får fordeler eller tjener noe som helst på å nevne disse, men la oss gjøre dette skikkelig. ;-)

Jeg vet selvfølgelig at hver og en av oss er forskjellige og at ikke alle er som meg, men jeg lever best under filosofien "Ryddig i rommet, ryddig i hodet". Noe av det viktigste når jeg skal øve er omgivelsene jeg skal jobbe i. Rommet der hvor jeg øver må være rent, ryddig og innbydende. Jeg synes raskt det blir kjipt hvis jeg skal stå og øve i en trang bod, en rotete kjeller eller liknende. Derfor starter jeg alltid med å rydde litt først når jeg øver hjemme, slik at jeg ikke er omgitt av irritasjonsmomenter. Norsk som jeg er, trenger jeg også et element av "koselig" (Jeg tror vi nordmenn er helt ekstreme på akkurat dét! Haha!).  

Numero Uno på listen motivasjonslisten min er altså å skape et hyggelig og komfortabelt space jeg gleder meg til å oppholde meg i. 😚

Vennligst ignorer det grusomme 90-talls tapetet, det er på overtid å få oppdatert!
Vennligst ignorer det grusomme 90-talls tapetet, det er på overtid å få oppdatert!

Slik har jeg innredet øvekroken min. Siden jeg har veldig lysømfintlige øyne, liker jeg mange duse lyskilder i stedet for en sterk "sol" midt i rommet. Bestilte rislampen fra www.vidaxl.no og elsker det lune lyset den gir. Tror den kostet 500-600 lapper.  

Lyslenker fra f.eks. Jernia eller Clas Ohlson koster ikke stort og er en fin måte å skape litt atmosfære på, så jeg har dem hengende i vinduene, på veggen og overalt - til og med i gangen! Led-lenker bruker veldig lite strøm også, og det er jo supert for en fattig musiker.

Som regel scanner jeg alle notene mine og leser dem fra iPaden min. Når jeg derimot leser fra papir er det veldig greit å ha led-notelys, spesielt siden jeg ikke har noen veldig sterke lyskilder der hvor jeg øver. De er fra merket Fire Stone og kostet meg ca. 150 spenn på Musikk-Miljø på Jekta i Tromsø.

Hylla under notestativet mitt er fra K&M (König&Meyer). Jeg kan ikke understreke nok hvor praktisk det er å ha en sånn hylle. Den er faktisk så stødig at jeg uten å nøle tør å legge både piccolo og fløyte på den, og ellers er den alltid overfylt av blyanter, pussekluter, skrujern og alt mulig annet stash jeg bruker. Hender til og med jeg setter tekoppen på den. Skulle hatt to, haha! Jeg tar den dessuten med meg overalt når jeg skal på øvelser, og som regel er folk misunnelige og naboen låner ofte plass til oborør ol. Jeg kjøpte hylla mi fra en norsk nettbutikk for en del år siden, men jeg kan ikke huske nøyaktig hvor det var. Et kjapt Google-søk viste at Thomann har K&M hyller til 235 kroner. (https://www.thomannmusic.no/km_122a.htm?utm_source=kelkoo&utm_medium=psm&utm_campaign=kelkoo-no&offid=1&affid=229&subid=kelkoo-no&from=kelkoo&gclid=Cj0KCQiA4feBBhC9ARIsABp_nbVCKcD_UBlSqhyqQVrbo8SZCbtG7r56DFElweGvb0EDKOPMEIbU49UaAopiEALw_wcB).

Jeg er helt avhengig av å ha et helfigur speil, det er for meg et av de viktigste verktøyene i øvingen min. Speil kan være dritdyrt, men MÅ ikke være det: jeg fant mitt på tilbud på Rusta til ca 500 spenn. Et skikkelig kupp! Anbefaler veldig å ha et stort speil til å kontrollere kroppsholdningen og et lite speil på notestativet til å sjekke munnstilling osv. 

Jeg sitter minst like mye som jeg står og øver. Jeg kjøpte noen myke, deilige faux-lammeskinn på tilbud på Skeidar på til å ha på stolen jeg bruker. Lunt og digg! Rumpa mi er takknemlig.

Ellers så liker jeg å ha litt kunst på veggene og blir glad og inspirert av dét.

Den største kunsten jeg ser på står dog Moder Jord for selv, og jeg nyter godt av å ha utsikt over vakre Kaldfjord. Jeg vil dessuten også anbefale å ikke ha notestativet plassert sånn at du spiller rett inn i en vegg. Snu deg heller ut mot rommet så du får litt igjen fra rommet for den vakre klangen din! Står du ved et vindu så får du dagslyset og kanskje har du noe fint å se på utenfor?

Fløyta mi og en "Kitty Kat" mikrofiber pusseklut fra Beaumont Music
Fløyta mi og en "Kitty Kat" mikrofiber pusseklut fra Beaumont Music

Jeg blir utrolig glad av farger, og derfor elsker jeg pusseklutene fra Beaumont Music. De som er til utpå fløyta er laget av mikrofiber og kommer i mange forskjellige designs. De er dessuten "eco friendly" og laget av resirkulerte flasker. Kjempebra kvalitet! Jeg tror faktisk jeg har en av hver av dem. Sjekk https://www.beaumontmusic.co for å se hele utvalget.

Brass & Treblås (Lillestrøm) fører Beaumont sine produkter i Norge! (https://brassogtreblaas.no). 

Wittner Taktell metronom
Wittner Taktell metronom

En annen ting som gjør meg glad er metronomen min (eller kattronomen, som jeg pleier å kalle den for).  Den skrus opp og trenger ikke batteri. Selv om den nesten ser ut som et leketøy er det en utrolig god metronom av HØY kvalitet. Ofte er sånne elektroniske metronomer litt vanskelige å høre for meg siden fløyta ligger i samme register som pipelyden de lager. Dette er ikke noe problem med en god Wittner! De kommer i tillegg som pingvin, ugle og "vanlig". Den kostet flesk, men skal vare livet ut hvis den behandles skikkelig, er morsom og elever elsker den hvis jeg tar den med. Bestilte min fra Amazon for noen år tilbake, men da jeg googlet kom det opp at de selges på Thomann også nå (https://www.thomannmusic.no/wittner_metronom_kater.htm?gclid=Cj0KCQiA4feBBhC9ARIsABp_nbXp2Haa_1S81X9Jn3fU3wV7gYntjwbcytTQsPWusV-K2l45KDfL2HQaAggsEALw_wcB).

Liker også å bruke fargeblyanter når jeg noterer i notene. Alt for å gjøre livet mindre grått og kjedelig, sant?! 🤪

Noen ananaser for å få litt sommer inn i stua midt på vinteren! 🍍
Noen ananaser for å få litt sommer inn i stua midt på vinteren! 🍍

Som jeg har skrevet i tidligere innlegg er Youtube din beste venn. Det er en enorm ressurs! Visste du at det ligger masse ferdig innspilte akkompagnementer til fløytestykker der?

Så ja, det er kanskje tydelig at jeg blir motivert av å øve i et hyggelig miljø, at jeg blir glad av farger og at jeg henter inspirasjon fra bilder og naturen rundt meg.

Men så er det også dette med å unngå at øvingen blir monoton. Det kan raskt bli litt sånn at man går i de samme sporene hele tiden hvis man ikke sørger for variasjon. Jeg vil derfor på det sterkeste anbefale å bake etyder inn i øveprogrammet.

Tre etydesamlinger jeg vil anbefale for dere er

  1. Köhler Opus 33https://ks.imslp.net/files/imglnks/usimg/6/64/IMSLP331991-PMLP536949-KohlerExercises33a.pdf
  2. Andersen Opus 33https://ks.imslp.net/files/imglnks/usimg/7/76/IMSLP25281-PMLP56739-24_Etudes,_Op_33.pdf
  3. Köhler Opus 66 (De romantiske etydene): https://ks.imslp.net/files/imglnks/usimg/5/5d/IMSLP279422-PMLP453633-Kohler66-flute.pdf

Her er det veldig masse fint å henge fingrene i. Forplikt deg til en av dem som du holder på med i  en til to uker. Når de en til to ukene har gått går du videre til neste uansett hvordan det gikk. Sånn blir du god på å spille i mange forskjellige tonearter, får stadig øvd på notelesing og slipper å øve på det samme hele tiden. Poenget med etyder er ikke nødvendigvis perfeksjon. 

 det er verdt å nevne er at øvingen din også ALLTID burde inneholde noe for å bli bedre til å spille fløyte.

Som jeg har skrevet i tidligere innlegg er Youtube din beste venn. Det er en enorm ressurs! Visste du at det ligger masse ferdig innspilte akkompagnementer til fløytestykker der? Kontoen Flute Orchestral Backings & Piano accompaniments har vilt mye kult! Dette har jeg brukt mye i egen øving, fordi det er nyttig OG fordi det er veldig moro!


Hva om du for eksempel øver på Faurés nyyyyyydelige Sicilienne for fløyte og piano? ( Notene finner du gratis her: https://ks4.imslp.net/files/imglnks/usimg/d/da/IMSLP129966-WIMA.7095-Faure_Sicilienne_Flute.pdf )

Her har du kompet: https://www.youtube.com/watch?v=ssVAqo9oiBA


Hva med Glucks Salige Ånders Dans?

Her har du notene: https://ks4.imslp.net/files/imglnks/usimg/c/c5/IMSLP491759-PMLP21377-Gluck_Orfeo-flute.pdf

Og her har du kompet: https://www.youtube.com/watch?v=o0akLrhetpQ


Bruk en litt OK høytaler, eller bare bruk øreklokker. Dette kan du kose deg med!

 

Hvis du bruker søkeordene "IMSLP + FLUTE" vil du finne masse fløytestykker. IMSLP er et stort onlinebibliotek for noter hvor alt som er såkalt "public domain" ligger tilgjengelig helt gratis. Søker du på "IMSLP + (navnet på et stykke du leter etter)" er det stor sannsynlighet for å finne det.

Bruk søkeordene "(Navn på stykket du øver på) + piano accompaniment" på Youtube, og det er stor sjanse for at du finner noe å spille sammen med der!

Det er ikke HELT som å spille med et levende menneske, men det gjør nytten! ;-)


En siste ting jeg synes det er verdt å nevne er at øvingen din også ALLTID burde inneholde noe for å bli bedre til å spille fløyte. For å bygge "fløytemuskler", utvikle teknikken og klangen videre. Det er faktisk få ting som er så motiverende som å merke at man har blitt bedre til å spille og får til ting man ikke fikk til før. Tekniske øvelser finnes det masse av å velge mellom, og jeg kan gjerne bidra med tips hvis ønskelig. Let me know!

Legg gjerne igjen en kommentar eller send meg en melding via kontaktskjemaet her på siden hvis du har tilbakemeldinger eller lurer på noe. Jeg foretrekker kontaktskjemaet foran meldinger til min private Facebookkonto. 

Det er også mulig å ta timer med meg på Skype hvis du ønsker et lite spark i ræva. 😜

#tukutu #flute #eirikflute

Kjærlighet,


Eirik