STEMMETONEN - stol på det du hører!

28.02.2021

Har du noen gang fått skikkelig opplæring i hvordan stemme instrumentet, utover å trekke ut for å bli lavere og dytte inn for å bli høyere? Har det blitt snakket om det utover at du har fått beskjed om at du er det ene eller det andre hvis du ikke klarte å høre det selv? Jeg håper jeg tar feil, men jeg tror at det hører til sjeldenhetene at det gis gode, brukanes råd når det kommer til dette. Et hull i veldig manges opplæring. Så la oss snakke om hvordan best forholde seg til stemmetonen, både i orkester/korps og når du skal stemme til et piano.

Vi har alle opplevd at ting virker mer åpenbare når dirigenten jobber med intonasjonen til andre, enn oss selv.

Som jeg skrev i mitt forrige innlegg om intonasjon, handler gehør mye godt om selvtillit. Vi har alle opplevd at ting virker mer åpenbare når dirigenten jobber med intonasjonen til andre, enn oss selv. «Herregud, hører ikke den saksofonisten at hen er altfor høy?» tenker man for seg selv, for det var jo heeeelt opplagt, «du-uh!». Litt senere er man i samme situasjon selv, og da er det plutselig ikke så opplagt likevel. At på til kjenner en på skammen over å streve mens hele ensemblet sitter musestille og følger med. Så blir man litt svett, skjelven og nervøs, og man tenker masse nedsettende tanker om seg selv og føler seg dum og ubrukelig. Ikke noe av det hjelper, helt opplagt.

Men, du! Du er ikke dum og ubrukelig: Jeg kan love deg at du har bedre gehør enn du tror og at det blant annet handler litt om attityden din og måten du forholder deg til konseptet å stemme på. Hovedproblemet er måten man dømmer seg selv og medmusikantene sine på; i stedet for å fokusere på oppgaven i seg selv, fokuserer man litt for mye på og tar stilling til om man er «flink». Godt gehør er liksom akseptert som den ultimate lakmustesten på dette, og derfor føles det så ille når man ikke får det til.

Først etter at du har latt din egen tone klinge, tar du stilling til hvordan den ligger i forhold til referansetonen

Hør, jeg observerer ofte at musikantene (til og med musikkstudenter!) spiller sin egen tone på en innadvendt måte og intonerer som best de kan mot referansetonen («stemmetonen»). Å spille surt er altså så skambelagt at man allerede før man har stemt bekymrer seg for om man er for høy eller for lav. 🤷🏻‍♂️ Her har man misforstått KRAFTIG og stikker kjepper i hjulene for seg selv. Sluttresultatet av å «stemme» på denne måten er nemlig ofte at man blir altfor høy (På fløyte blir man i hvert fall for lav hvis man spiller innadvendt og «holder igjen», og man vil derav logisk nok være høy når man «spiller ut» etterpå. Hvis du som leser spiller et annet instrument kan det være annerledes!). Det vil si: man har faktisk ikke stemt, man har lurt seg selv!

Kjære leser, hvis du skal få til å stemme skikkelig så må du gi beng i å dømme. Bytt det ut med å observere. Observasjon er nøkkelen her. Objektiv observasjon uten fordømmelse. F.eks. en fiolinist som stemmer en åpen streng dømmer ikke seg selv for at det måtte justering til. På samme måte skal vi heller ikke det. Når stemmetonen går, spiller du din egen tone som en «åpen streng», med selvtillit, «pondus» og like stort volum som du skal spille med etterpå. Først etter at du har latt din egen tone klinge, tar du stilling til hvordan den ligger i forhold til referansetonen. Siden stemmingen i instrumentet ditt påvirkes veldig av hvor sterkt du spiller er det dritviktig at du ikke holder igjen eller bruker embouchuren til å justere. Merk: at noen treffer blink på første forsøk når de stemmer er en kombinasjon av flaks og å vite sånn ca. hvor mye trekk man pleier å ha. Det er ikke noe mål i seg selv.

En veldig erfaren blåser vil dog også kunne ha utviklet evne til å justere intonasjonen allerede før tonen kommer, og derav vil jeg argumentere for at man kan være en «inhabil stemmer»; man kjenner referansetonen fra før av, og hvordan man startet sin egen tone er påvirket av dette, rett og slett. Når man stemmer mot et piano eller et orgel kan man faktisk gjøre noe for å unngå å være inhabil, og her har du et utrolig bra triks: Spill din A før referansetonen. That's it. Det var hele trikset! 😅 Da spiller du tonen din uten å ha dømt den på forhånd, får et realistisk svar på hvordan du ligger an og vil dermed være sikker på om du stemmer eller ei. Voilà!


Youtube er din beste venn

Gehøret ditt er litt som balansen din. På samme måte som det varierer fra dag til dag hvor lenge du klarer å stå på ett bein med øynene lukket (bare prøv selv!!) så varierer det hvor nøyaktig du hører. Faktorer som om du er trøtt og sliten, uthvilt, generelt føler deg bra eller ikke osv. spiller inn i stor grad. Både hørselen din og balansenerven sitter i øret, forresten (Tilfeldig? I think NOT! Dette har jeg ikke noe vitenskapelig belegg for, men det er en liten teori 😅). Jeg har gode venner med absolutt gehør som har bekreftet for meg at til og med de hører bedre enkelte dager enn andre. Mange innehavere av den tilsynelatende overnaturlige evnen absolutt gehør kan, som oss vanlige dødelige, også bli usikre hvis de blir pushet og gjort ukomfortable. En venninne av meg fra NMH-tiden opplevde at noen klarte å «bevise» at hun ikke har absolutt gehør på den måten, selv om hun definitivt har det. Sykt slemt, forresten! 😩🔫

For å få opp selvtilliten med tanke på stemming kan det være lurt/nødvendig å øve litt på det hjemme. Da blir du tryggere når det kommer til det å vite hvordan det høres ut når du er for høy og hvordan det høres ut når du er for lav. Ikke bestem deg for at det er umulig før du har øvd på det over en periode! A little bit goes a long way, og Youtube er din beste venn:

Tonen A: https://www.youtube.com/watch?v=buimPG01gcs

Tonen B: https://www.youtube.com/watch?v=brwlTZybE8A


Jeg har hatt over 6000 (!!) besøkende

Du kan også slå deg sammen med en orkesterkompis du føler deg trygg på og møtes for å øve sammen. Jeg kan ikke være for tydelig på fordelen det har å øve på både INNtonasjon og UTtonasjon. Hvis du har øvd opp god kontroll på hvordan for høy og for lav kjennes og høres ut vil du logisk nok også vite om du skal trekke ut eller dytte inn. Da kan du stole på det du hører og stemme instrumentet ditt raskt som bare det!

Husk på at selv om du har stemt A'en (eller B'en) din godt, så er dette kun for å ha et best mulig utgangspunkt for intonasjonen etterpå (og for at alle som spiller sammen skal ha det samme utgangspunktet). Det er ikke istedenfor å intonere og man må ha spisse ører og være klar til å justere til enhver tid.

Jeg vil avslutte med å si takk til alle som har lest, kommentert, delt og sendt meg hyggelige tilbakemeldinger. Det har vært en overveldende positiv respons. Jeg har hatt over 6000 (!!) besøkende på siden. At en nyfødt blogg, som så langt kun inneholder artikler om noe så snevert som fløyteteknikk, skulle gjøre det så bra, det hadde jeg aldri trodd! Snart er jeg kanskje å se på Bloggerene på TV2 (Hahaha, kan du se det for deg?). LOL!

Passer jeg ikke fint inn i gjengen? 😂
Passer jeg ikke fint inn i gjengen? 😂

Håper det går fint med alle i denne pandemitiden. Jeg tror og håper at vi snart er tilbake til normalen og kan spille med hverandre igjen.

Bruk gjerne kontaktskjemaet og fortell meg hvis det er noe helt konkret hva angår musikk og fløyteteknikk du ønsker at jeg skal belyse.

#tukutu #flute

Kjærlighet,

Eirik